Hesabım
Sepetim
Yemek Takımı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yemek Takımı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

09.02.2023

Yemek masalarının vazgeçilmez unsurlarından biri yemek takımlarıdır. Her sofrada kullanılan tabaklar takım hâlinde satılarak bir bütün oluşturmak istenmektedir. Bu kapsamda, günlük yemek tabağı alırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Geniş ürün çeşitliliği olan bu ürünler porselen, cam, seramik gibi malzeme türlerinden üretilmektedir. Farklı tasarımlarda ve desenlerde üretilen bu tabakların özellikleri tercihlerde belirleyici olmaktadır. Aynı şekilde günlük yemek takımı alırken parça sayısı, kaç kişilik olduğu ve sofralarda kullanılan diğer eşyalarla uyumlu olup olmadığına dikkat edilmektedir.

Yemek Takımı Ne Demek?

Yemek takımı, porselen, seramik, cam gibi malzemelerden üretilen farklı şekillerde, modellerde tabak takımlarına denilmektedir. Porselen yemek takımı, şık ve zarif görüntüsü ile en sık tercih edilen türlerin başında gelmektedir. 2 kişilik, 4 kişilik, 6 kişilik,12 kişilik ve 24 kişilik serileri olan yemek takımları, kullanıcı sayısına göre kolayca seçilebilmektedir. Son yıllarda model çeşitliliği de artan takımların oval, kare, yuvarlak, üçgen şekilleri bulunmaktadır. Kullanıcılar, kişisel zevk, sofra düzeni ve tarza göre bu modeller arasından tercih yapmaktadır.

Yemek Takımı Nasıl Olmalı?

Günlük yemek takımı nasıl olmalı gibi sorular, kullanıcılar tarafından sıkça sorularak cevap aranmaktadır. Öncelikle günlük yemek takımları kaliteli malzemeden üretilmiş olmalıdır. Bunun yanı sıra kullanacak kişi sayısına göre kaç kişilik olduğu belirlenmelidir. Kullanıcı ihtiyacına karşılık verecek şekilde üretilen yemek takım setleri içindeki tüm ürünlerin işlevsel olması kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Yemek Takımının İçinde Neler Olur?

12 kişilik yemek takımı kaç parçadan oluşur, takım içeriğinde neler vardır gibi merak edilen sorulara şu şekilde cevap verilebilir. Yemek takımı içerikleri parça sayısına göre belirlenmektedir. En sade şekilde yemek takımları içerisinde kâse, yemek tabağı, tatlı tabağı ve servis tabağı bulunmaktadır. Diğer yandan 12 kişilik yemek takımlarında tabakların yanı sıra salata tabakları, büyük çorba sunum kâsesi, peçetelik, tuzluk, kürdanlık, çay fincanları ve tabaklarının yanı sıra kahve fincan takımı bulunmaktadır.

4 Kişilik Yemek Takımı Kaç Parça Olur?

Günlük yemek takımı içerisinde genelde az parçalı çeşitler daha fazla tercih edilmektedir. Bunlardan biri olan 4 kişilik yemek takımları içerisinde genelde 12 parça ürün bulunmaktadır. Bu parçalar:

  • 4 adet servis tabağı,
  • 4 adet çukur yemek tabağı,
  • 4 adet kâse



6 Kişilik Yemek Takımı Kaç Parça Olur?

Porselen veya cam malzemeden yapılmış yemek takımları arasında yer alan 6 kişilik takımların set içeriğinde 18 parça ürün bulunmaktadır. Bu ürünler:

  • 6 adet kâse,
  • 6 adet çukur tabak,
  • 6 adet servis tabağı

12 Kişilik Yemek Takımı Kaç Parça Olur?

12 kişilik yemek takımı kaç parça olur, sorusunun cevabı da değişkenlik göstermektedir. 12 kişilik yemek takımının içeriği üretici firmaya, fiyata göre belirlenmektedir. Genel olarak 48, 64, 84 parça aralıklarında kullanıcılara sunulmaktadır.

Günlük Yemek Takımları Kaç Parçadan Oluşur?

Günlük yemek takımları genellikle 4 ya da 6 kişilik setlerden seçilmektedir. Bu yüzden 12 ile 24 parça arasında değişmektedir.

Seramik Yemek Takımının Özellikleri

“Seramik nedir?”, “Seramik ne demektir?” gibi sorular, yemek takımı alacakların merak ettiği sorulardır. Seramik, kil gibi malzemelerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sonucu oluşturulan bir malzemedir. Seramik yemek takımlarının özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek ısıya ve suya karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir.
  • Kimyasal malzemelere karşı dirençlidir.
  • Parlak veya mat tasarımlarda olabilir.
  • Doğaya ve insan sağlığına hiçbir zararı yoktur.



Cam Yemek Takımının Özellikleri

Cam malzemeden üretilmiş yemek takımları çok hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısıya karşı dayanıklı olmayabilir. Bu yüzden bulaşık makinesinde yıkanması uygun değildir. Bunun yanı sıra cam takımlar kolayca temizlenebilmektedir.

Porselen Yemek Takımının Özellikleri

Kahvaltılık setinin yanı sıra yemek takımları içerisinde en fazla tercih edilen malzeme porselendir. Porselen yemek takımının özellikleri şu şekildedir:

  • Isıya dayanıklıdır.
  • Sert bir yapıya sahiptir. Ancak ciddi darbelerde çabuk kırılabilir.
  • Gözeneksiz bir yapısı vardır. Bu yüzden pürüzsüzdür.
  • Doğal beyaz renge sahiptir. Bu rengi hammaddesinden alır.


Porselen setler, çeyiz takımları arasında sık tercih edilir.

Bone Yemek Takımı Nedir?

Bone yemek takımı alacaklar, “Bone porselen nedir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Bone yemek takımı, kil ve külden elde edilen malzeme ile üretilmiş yemek takımlarıdır. Porselen malzemenin bir çeşidi olan bu tür yemek takımlarında sıkça kullanılmaktadır.

Seramik ile Cam Yemek Takımı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Seramik ve cam yemek takımları arasındaki temel fark seramiğin ısıya karşı daha dayanıklı olmasıdır. Bu yüzden seramik adı verilen porselen görünümlü yemek takımları, sofralarda çok daha fazla kullanılmaktadır.

Seramik ve Porselen Yemek Takımı Arasındaki Fark

Kullanıcılar tarafından merak edilen bir konu da seramik ve porselen farkı nedir, sorusudur. Seramik ürünlerin porselen ürünlere göre daha yumuşak olduğu bilinmektedir. Porselen daha serttir ve camsı özelliğini daha fazla yansıtmaktadır. Seramik-porselen farkı arasında seramiğin içindeki boşlukların daha fazla olması da yer almaktadır. Buna karşılık porselen ürünlerde boşluk yoktur ve daha pürüzsüz bir görünümü bulunmaktadır. Aynı şekilde bu özellikten dolayı porselen yemek takımlarında sızdırmazlık özelliği daha fazladır. Dayanıklılık bakımdan ise “Seramik mi, porselen mi?” diye sorulduğunda, porselen daha dayanıklıdır. Ancak iki ürününde kırılgan yapıya sahip olduğu unutulmamalıdır.

Porselen-seramik arasındaki farklar ışığı geçirgenlik özelliğinde belirginleşmektedir. Porselen, ışığı geçirgen bir yapıya sahiptir. Bu özellik, camsı bir yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Seramik ürünlerde ise ışığı geçirme özelliği yoktur. İki malzeme arasındaki temel farklardan biri de porselenin seramiğe göre daha yüksek ısılarda fırınlanmış olmasıdır.

Seramik ve Bone Yemek Takımı Arasındaki Fark

Bone porselen nedir, seramik ve bone yemek takımları arasındaki farklar nelerdir gibi soruların cevapları ise şu şekilde verilebilmektedir. Bone porselen, porselen türünün daha dayanıklı, kolayca hasar görmeyen bir çeşididir. Seramik ile arasındaki temel fark da bu özelliğinden gelmektedir. Seramik malzemeden yapılmış takımlar kolayca kırılabilirken bone yemek takımları daha dirençlidir.

Cam ile Porselen Yemek Takımı Arasındaki Fark

Porselen veya cam malzemeden yapılmış yemek takımları arasında temel farklar bulunmaktadır. Cam malzemeden üretilmiş yemek takımları hassas olduğu için çabuk kırılabilmektedir. Porselen ise daha yüksek ısı değişimlerine direnç gösteren bir ürün olduğu için yapısı gereği dayanıklıdır.

Cam ile Bone Yemek Takımı Arasındaki Fark

Cam kırılgan bir yapıya sahiptir. Bone yemek takımları da malzeme kalitesi ve dayanıklılık açısından daha avantajlıdır. Bunun yanı sıra cam malzemeden üretilmiş bazı ürünler fırın ısısında dayanıklı olabilirken porselen ürünlerde bu durum söz konusu değildir.

Porselen ile Bone Yemek Takımı Arasındaki Fark

Porselen ve bone aynı malzemeden üretilmiş ürünlerdir. Aralarındaki temel fark, dayanıklılık derecesidir. Bu açıdan düşüldüğünde kullanıcılar iyi porselen nasıl anlaşılır, hangi ürünü tercih etmeliyim gibi soruları araştırarak tercihlerini belirlemektedirler. Bone takımlarda hiçbir leke, iz kalmaz oldukça kaliteli ürün yapısı ile bilinen bu takımlar son yıllarda daha popüler olarak evlerde kullanılmaktadır. Işığı geçirgen yapısı olması hem de yüksek ısı değişimlerine karşı dirençli olması sebebiyle bone porselen standart porselenlere karşı daha çok tercih edilmektedir.

Blog Son Eklenenler
Hangi Tava Ne İçin Kullanılır?
Teflon Tava:   Teflon tavalar, düşük ve orta ateşte kullanılmak üzere tasarlanmıştır.  
Kevgir Nedir?
Kevgir, mutfaklarda sıvı ve katı maddeleri birbirinden ayırmak için kullanılan, genellikle metal veya plastik malzemeden yapılmış, gözenekli bir araçtır.
Stoneware Nedir?
Stoneware, çeşitli killi topraklar ve mineral maddelerin karışımından oluşan, yüksek sıcaklıkta pişirilerek üretilen bir seramik türüdür.  
Porselen ile Bone China Porselen Arasındaki Farklar
  Porselen ve Bone China, her ikisi de seramiklerin zarif ve dayanıklı türleri olarak bilinir ve genellikle yemek takımları ve fincan takımlarında tercih edilir.
Bio Granit Nedir?
Bio granit, modern mutfak gereçlerinde yaygın olarak tercih edilen yenilikçi bir malzeme türüdür.
İndüksiyonlu Ocaklarda Hangi Tencereler Kullanılır?
İndüksiyonlu ocaklarda kullanılacak tencereler, özel bir yapıya sahip olmalıdır.
Katı Meyve Sıkacağı Nedir?
Katı meyve sıkacağı, mutfaklarda sıklıkla tercih edilen, meyve ve sebzeleri sıkarak onların saf suyunu ve besin değerlerini koruyan bir cihazdır.
Katı Meyve Sıkacağı Nasıl Temizlenir?
Katı meyve sıkacağının temizliği, cihazın performansını ve ömrünü korumak için kritik bir süreçtir.  
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.