Hem küçük gruplara hem de büyük topluluklara verilen davetlerde, sofra düzeni oldukça önemli bir yere sahiptir. Misafirlere verilen önemin göstergesi olan sofra düzeninde tabakların, kaşıkların, çatalların, bıçakların ve bardakların yerleşimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Davet sofrası ile ilgili araştırma yapan kullanıcıların yanıtını merak ettiği soruların başında “Yemek masasında neler olmalı?” bulunmaktadır. Yemek masasında tabak, bardak, çatal, kaşık ve bıçakların dışında masa aksesuarları, masa örtüsü ve peçeteler de yer almaktadır.
Keyifli ve uzun vakit geçirmek için hazırlanan yemek masalarında her obje ve aksesuarın belirli düzen içerisinde yerleştirilmesi “sofra düzeni” olarak adlandırılmaktadır. Sofra düzeni hakkında bilgi almak isteyen kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Şık bir masa nasıl hazırlanır?” yer almaktadır. Yemek masası sunumları, kişilerin beğenisine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Basit masa düzeninin bilinmesi, davet sofralarında kolaylık sağlamaktadır. Misafir sofra düzeninde çatal, kaşık ve bıçak kullanım sırasına uygun olarak yerleştirilir.
Yemek sırasında gerekli olan tabak, peçete, bıçak, kaşık, çatal, bardak ve peçetelerin sofraya konuş şekline “servis” adı verilmektedir. Servis kelimesi, Fransızcadaki “service” kelimesinden gelmektedir. Davet sofralarında misafirlere verilen önemin göstergesi niteliği taşımasından dolayı oldukça önemlidir.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Servis nasıl açılır?” yer almaktadır. Servis öncesinde masadaki oturum durumuna bağlı olarak servis akışının planlanması gerekmektedir. Sırası ile çocukların, yaşlıların kadınların ve ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduktan sonra öncelikli olarak su servisi, sonra ekmek en son ise zeytinyağı ve tereyağı servisi yapılmalıdır. Yemekte servis edilmesi planlanan içecek sonrasında başlangıç servisi yapılmalıdır.
Şık davet sofralarında dikkat edilmesi gereken ilk konu kaşık, çatal, bıçak, bardak ve tabak düzeni olmaktadır. Yemek durumuna uygun olarak sofraya çift servis açılmaktadır. Davet sofralarında tabakların sağ tarafına kaşık, bıçak ve bardak, sol tarafına ise çatal, ekmek tabağı, tereyağı bıçağı konulmaktadır.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Çift servis nasıl açılır?” bulunmaktadır. Çift serviste tabağın ön kısmına su bardağı konulmalıdır. Şarap kadehi, su bardağının yan kısmına yerleştirilmelidir. Tuz ve baharatlıkların iki servis tabağının arasına konulması gerekmektedir. Şık bir davet sofrası hazırlamak için çatal, kaşık ve bıçak düzenine dikkat edilmesi son derece önem taşımaktadır. Yemeklerin sırasına göre sofraya kaşık, çatal ve bıçak yerleştirilmelidir.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Masa servisi nasıl yapılır, Akşam yemeği servisi nasıl yapılır?” bulunmaktadır. Yemek sırasında servisin yemeklerin öncelik durumuna göre yapılması gerekmektedir. Yemek öncesinde oturum durumuna bağlı olarak servis akışı planlanmalıdır. Öncelik sırasına göre önce çocuklara, yaşlılara, kadınlara ve ev sahibine servis yapılması gerekmektedir.
En altta yer alan servis tabağının masa başlangıcından 1 - 1,5 cm uzağa yerleştirilmesi gerekmektedir. Tabağın orta kısmı, sandalyenin tam ortasına gelecek şekilde yerleştirme yapılmaktadır. Servis tabağı en alta, ana yemek tabağı ise servis tabağının üzerine konulmaktadır. Yemek sırasına uygun olarak masa düzeni planı yapılmaktadır.
Davet sofralarının olmazsa olmazı olan masa örtülerinin seçimi, özen istemektedir. Temiz ve sade masa örtülerinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Yemek takımlarına uygun masa örtüsü seçimi ile, misafirlerin gözlerinin yorulması önlenmektedir. Kişiler kendi zevklerine en uygun masa örtüsü tercihlerini yapabilirler.
Sofrada merkez parça, misafirlerin ilk olarak dikkatini çeken parçadır. Şık bir şamdan, çiçek buketleri, beyaz nergisler, teraryum, iğne ağacı dalları veya zencefilli kurabiyeler sofranın merkez parçası olabilmektedir. Merkez parça, sofrada yer alan tüm aksesuarlar ile uyumlu olarak seçilmelidir.
Davet sofralarının temel parçalarından biri de servis matları olmaktadır. Servis matı seçimi, kullanıcıların beğeniler doğrultusunda yapılabilir. Ancak servis matı seçimi yapılırken, sofra düzeni ile uyumlu olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Genellikle düz ve sade servis matları, her sofraya kolaylıkla uyum sağlamaktadır.
Kullanıcılar “Kahvaltı masa düzeni nasıl olur?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Kahvaltı masasında kahvaltı tabağı, çay bardağı, kahvaltı kaşığı, kahvaltı çatalı ve çay kaşığı yer almaktadır. Servis durumuna bağlı olarak tereyağı bıçağı yerleştirilmektedir. Bununla birlikte bir diğer merak edilen soru ise “Kahvaltıda hangi çatal kullanılır?” olmaktadır. Kahvaltıda ana yemek çatalının kullanılmaması gerekmektedir. Ana yemek kaşığından küçük boyuttaki çatal, kahvaltı sofrası için uygundur.
Kahvaltı masası aksesuarları olarak sade veya renkli suplalar tercih edilebilmektedir. Tercihe bağlı olarak küçük çiçek demetleri veya yeşillikler kullanılabilmektedir. Peçeteler ile detaylandırılan kahvaltı sofraları, misafirlerin zihninde iz bırakmaktadır.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Kahvaltı masaları nasıl hazırlanır?” yer almaktadır. Kahvaltı masalarında masa örtüsü seçimine özen gösterilmesi gerekmektedir. Sade ve temiz masa örtülerine sunum tabakları, çatal, kaşık, bıçak ve çay bardağı yerleştirilmektedir. Sofra düzeni ile uyumlu peçeteler konulmaktadır.
Kahvaltı masaları hakkında fikir sahibi olmak isteyen kullanıcılar “Masada çatal bıçak düzeni nasıl olmalıdır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Kahvaltı tabağının sol tarafına çatal, sağ tarafına ise tereyağı bıçağı ve çay kaşığı yerleştirilmelidir. Bıçak ve çay kaşığının sağ üst kısmında çay servisi için çay fincanı yer almaktadır.
Kahvaltı masasında tabağın sağ üst kısmında çay bardağı yer almaktadır. Çay bardağının sol tarafına ise meyve suyu bardağı konulmaktadır. Kahvaltı masasında servis peçetesi, çatal, bıçak, kaşık, ekmek tabağı, kahvaltı tabağı, çay fincanı ve meyve suyu bardağı yer almaktadır.
Kahvaltı masası düzeni hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar “Kahvaltı masası düzeni nasıl olmalıdır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Kahvaltı masasında tercih edilen peçetelerin, masa örtüsü ve yemek takımı ile uyumlu olması gerekmektedir. Kahvaltı tabağının sol tarafında yer alan kahvaltı çatalının sol tarafına peçete yerleştirilmektedir.
Yemek masasında masa örtüsü kullanılması son derece önemlidir. Yemek masasında bulunanlar arasında; tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak ve peçete bulunmaktadır. Yemek durumuna bağlı olarak sofraya tatlı çatalı, rakı bardağı veya şarap kadehi getirilmektedir.
Yemek masası aksesuarları, misafirlerin dikkatini çeken malzemeler arasında yer almaktadır. Sıradan bir masayı, şık bir davet sofrasına dönüştüren supla, vazo, peçete, çiçek ve ahşap materyaller kullanılabilmektedir.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Yemek masası nasıl hazırlanır, Çatal bıçak nereye konur?” yer almaktadır. Yemek masası düzeni için sade ve temiz bir masa örtüsü seçilmesi gerekmektedir. Yemeğin servis edileceği tabak orta kısma konulmaktadır. Tabağın sol kısmına çatal, sağ kısmına bıçak ve kaşık yerleştirilmektedir. Tabağın sağ üst köşesine ise su bardağı yerleştirilmektedir.
Yemek masası peçetelerinin, sofra düzeni ile uyumlu olması gerekmektedir. Misafir sayısına bağlı olarak çeşitli sunum şekilleri yapılabilmektedir. Farklı peçete katlama stilleri ile şık bir yemek sofrası kurulabilmektedir.
Her zevke, dekora uygun alternatifler sunan Ar Yıldız çeyiz seti ve Ar Yıldız yemek takımları, masada olması gereken temel malzemeleri içerir.
Kullanıcılar “Yemek masa düzeni nasıl olmalı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Yemek masası düzeninde tabağın sağ tarafında bıçak ve kaşık, sol tarafında ise çatal yer almaktadır. Tabağın sağ üst bölümünde bardaklar dizilmektedir. Yemek durumuna göre sofraya ek olarak çatal kaşık bıçak dizimi yapılmaktadır.
Sofra düzeninde masaya her kişi için dörtten fazla sayıda bardak konulmamaktadır. Bardakların tümü, servis tabağının sağ üst kısmında sıralanmaktadır. Bardakların sırası ise küçükten büyüğe doğru olmalıdır.
Masa dizaynının iyi yapılması, misafirlere verilen önemi göstermektedir. Yemek masasında olması gerekenler arasında; çorba tabağı, ana yemek tabağı, ana yemek bıçağı, balık bıçağı, çorba kaşığı, ana yemek çatalı, salata çatalı, balık çatalı, peçete, su bardağı, tatlı kaşığı, tatlı çatalı, ekmek ve tereyağı bıçağı yer almaktadır.
Masa düzenlemenin en önemli adımlarından biri de masa örtüsü seçimidir. Kişisel beğeniye bağlı olarak farklı masa örtüsü düzeni yapılabilmektedir. Küçük detaylar işe hareketlendirilmiş masa örtüleri, suplalı masa düzeni veya sade masa örtüsü seçenekleri tercih edilebilmektedir.
“Sofra düzeni nasıl olur?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Sofra düzeninde çatal, kaşık, bardak, bıçak ve tabakların sıralamasının doğru olması gerekmektedir. Sade ve temiz masa örtüsü, aksesuarlar ve peçeteler ile estetik görünüm kazandırılan davet sofraları, misafirlerin beğenisini kazanmaktadır.
Kaşık çatal dizilişi kadar önemli bir konu da davet masası aksesuarları olmaktadır. Davet masası aksesuarları olarak renkli çiçek buketleri, metal şamdanlar, ahşap kutular tercih edilebilmektedir. Her misafire özel, sade detaylara sahip olan minik çiçek demetleri de kullanılabilir.
Kullanıcılar “Yemek masası peçeteleri nasıl katlanır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Yemek masası peçeteleri tabağın yan tarafına konulabileceği gibi servis tabağının ortasına da konulabilmektedir. Gonca, çiçek, tavşan, ağaç, bölümlü gibi peçete katlama modelleri tercih edilebilmektedir.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorulardan biri de “Yemekte bıçak hangi tarafa konur?” olmaktadır. Davet masasında kaşık çatal düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir.Servis tabağının sağ tarafına yemek bıçağı, tatlı kaşığı ve çorba kaşığı konulmaktadır. Tabağın sol tarafına ise yemek çatalı ve salata çatalı yerleştirilmektedir. Tatlı bıçağı ise tabağın üst kısmına ilk sıradadır.
Davet masası düzeninde her bir kişi için sofraya dörtten fazla sayıda bardak konulmamaktadır. Bardakların, tabağın sağ üst kısmında bulunması gerekmektedir. Misafir masa düzeninde bardakların sırasının küçükten büyüğe doğru yapılması gerekmektedir.