“Düdüklü tencere nasıl kullanılır?” ve “düdüklü tencerede yemek nasıl yapılır?” soruları için tencerenin ağzına kadar doldurulmadan bir kısmı boş kalarak ateşe alındığı, modeline göre ağzı kapatıldıktan sonra yine modeline göre düdüğünün dik konuma getirildiği ifadeleri kullanılmaktadır. Düdüklü tencere kullanımı aşamasında düdükten ses çıkmasının ardında belirtilen süre boyunca havasının çıkması beklenmektedir. Sonrasında tencerenin düdüğü indirilmekte ve ocağın ateşi kısılmaktadır. Böylece “düdüklü tencerenin düdüğü nasıl olmalı?” sorusu da yanıt bulurken, düdüklü tencerenin içinde yer alan gıdanın pişmesine bağlı olarak yine belirtilen süre boyunca ocakta tutulmalıdır. Düdüklü tencerenin kullanımı sırasında gerekli adımlar izlenirse lezzetli ve sağlıklı yemeklerin sofraları süslediği görülmektedir.
Düdüklü tencere için yemeklerin hızlı ve sağlıklı pişirmek için buhar gücünden faydalanma prensibi ile çalışan tencere modelidir. Piyasada set hâlinde de tercih edilir. Teklinin yanı sıra ikili düdüklü tencere seti olarak da mağazalarda bulunabilir.
Düdüklü tencere seçimi;
CE işareti taşıması,
Garantisinin olması,
İyi bir emniyet mekanizması olması,
Kaliteli ve sağlıklı materyallerden üretilmesi,
Yemeğin hızlı bir şekilde bir şekilde pişirilmesinde enerji ve zaman tasarrufu sağlaması,
Yemeği lezzetli pişirmesi,
Pişirme sırasında enerji şiddeti konusunda uyarması,
Çeşitli gıdaların farklı ayarlarda pişirmesi,
Zaman ayarı olması özelliklerine dikkat edilerek yapılmaktadır.
Düdüklü tencere çalışma prensibi kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol etmesi ve basıncın fazlasını emin biçimde tahliye yapması olarak açıklanmaktadır. Böylece yemekler standart bir tencerede pişirildiğinde suyun kaynama noktası olan 100 dereceye gelindiğinde, su bu derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu ısı sabitlenmektedir. Yemekler de bu ısı ile pişirmektedir.
“Düdüklü tencere basıncı kaç bar?” hakkında 1. kademede 0,5, 2.’de 0,6 ve 3.’te 0,7 bar ile çalıştığı bilgi bulunmaktadır.
Düdüklü tencere her kullanımda güzelce yıkanmalı, yemek artığı kokusu kalmamasına dikkat edilmeli. Düdüklü tencereye en fazla “max” yazan yere kadar su ve yemek koyulmalı. Düdüklü tencere her zaman kısık ateşte kullanılmalı. Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı. Düdükten ses çıktıktan sonra düdük kapalı konuma getirilmeli. Yemek pişince kapağı açmak için en 20 dakika kadar beklenmeli ve düdük kaldırılarak tencere içindeki hava boşaltılmalı. Mutlaka hava çıkış deliği her kullanım sonrası iyice temizlenmeli. Yemek pişerken yeterince su konulmalı. Aksi takdirde tencere yanabilir. Buzlu ürünler önce çözdürülmeli sonra pişirilmeli.
“Otomatik düdüklü tencere nasıl kullanılır?” sorusu ile cevabı yine standart tencereler gibi gıdanın tencereye alınır, gıdanın çeşidine göre düdüklü tencere 1-2 ayarı yapılır ve otomatik tencerede düdüğün kendiliğinden ayarlanır ve iner. Otomatik düdüklü tencere kullanımı esnasında düdüğün inmesi ile ocağın altı kısılmaktadır.
“Eski düdüklü tencere nasıl kullanılır?” için gıdaların tencereye uygun şekilde alınır, kapağının usulünce kapatılır, düdüğü kaldırılır ocağın altı yakılır ve düdükten ses çıkması ile düdük indirilir, ocağın ateşi kısılır pişmesi süresi dolduktan sonra da ateşin söndürülür, ifadeleri kullanılmaktadır. Eski düdüklü tencerelerin ağzının hemen açılmadığı, bir süre bekledikten yani basınç düştükten sonra kapağının açıldığı da eklenmektedir.
Yemeğin ısınmasıyla düdükten ses gelmektedir ve bu esnada düdüğün elle indirilmesi gerekmektedir.
Yeni düdüklü tencere kullanımı öncesi iyice temizlenmesine ve kullanma talimatlarına uyulmasına dikkat edilmektedir. Düdüklü tencere valfi kontrol edilmeli, doğru ayarlandığından emin olunmalı. Tencereya sadece su koyup kaynatarak tencerenin doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
“Düdüklü tencere kapağı nasıl kapatılır?” hakkında her modelin kapağının ayrı kapanma usulleri olduğu öğrenilmektedir. Uzmanlar bu konuda kullanım kitapçığının incelenmesini önermektedir.
“Düdüklü tencere kapağı nasıl açılır?” ve “düdüklü tencere nasıl açılır?” için tencerenin iyice soğuması ve gerekli işlemlerin yapılması ardından açılmaktadır. Düdüklü tencere kapağı açılmıyor ise yeterince soğumadığı vurgulanmaktadır.
“Düdüklüde kaç dakikada pişer?” sorusuna gıdaların düdüklü tencere pişirme süreleri farklılık gösterdiği cevabı verilmektedir. Örneğin düdüklü tencere et pişirme süreleri, dana eti 30 dakika iken kuşbaşı ise 15 dakika denilmektedir.
Düdüklü tencerede birçok yemek yapılmaktadır. Pırasa, bezelye, mısır haşlaması, tavuk tandır, kavurma gibi yemekler yapılabilmektedir.
Düdüklü tencerede çorba pişirilmektedir.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
Düdüklünün dibi tutmaması için yemeklere gerekli miktarda su konulması önerilmektedir.
Düdüklü tencere kullanırken modelline göre gerekli prosedürün izlenmesi gerekmektedir. Tencere içindeki malzeme ve suyun yarıyı geçmemesi, ocağa konulan düdüklüden ses gelmesi ardından düdüğü indirilmesi ve altının kısılması hususları vurgulanmaktadır. Düdüklü tencere buhar çıkmıyorsa bu durum içinin fazla doldurulmasından kaynaklanmaktadır.
“Düdüklü tencerede ventil nedir?” sorusuna daha kontrollü bir pişirme sağlamak için bulunur cevabı verilemektedir.
“Düdüklü tencere neden hava kaçırır?” için ise lastikleri eskidiği için hava kaçırır, yanıtına ulaşılmaktadır.
“Düdüklü tencere hava kaçırıyor ne yapmalıyım?” hakkında lastiklerinin değiştirilmesi gerektiği bildirilmektedir.
“Düdüklü tencere lastiği nasıl takılır?” için kapağının iç kısmındaki girintinin içine yerleştirilerek olmaktadır.
“Düdüklü tencere neden su damlatır?” için gereğinden fazla su konulması, lastiğinden veya kapağından kaynaklı bir sorun olma ihtimali taşıması bilgisine ulaşılmaktadır. “Düdüklü tencerenin düdüğünden su çıkması?” için ise yine gereğinden fazla suyun tencerede bulunması düdüklü tencere su fışkırması neden olduğu öğrenilmektedir.
Düdüklü tencere modeline göre 0,7 bar basıncına kadar dayanmaktadır.
“Düdüklü tencere neden patlıyor?” ve “düdüklü neden patlar?” sorularına yanıt aşağıda bulunmaktadır.
Düdüklü tencere çok fazla doldurulması ve emniyet valfinin tıkanmasıyla
Düdüklü tencerenin kapağının hemen açılmaya çalışılması ya da kapağın düzgün kapatılmaması sebebiyle
Tencerenin içine yeterli miktardan az su konulması da patlamaya sebep olabilmektedir.
“Düdüklü tencerenin düdüğü nasıl durmalı?” ve “düdüklünün düdüğü nasıl durmalı?” hakkında da eski model düdüklü tencerelerde düdük kısmının elle, yeni model tencerelerde ise bu uygulamanın otomatik olarak gerçekleştiği öğrenilmektedir. Ocağa yeni konulan ve ağzı kapatılan düdüklü tencerenin düdüğünün dik durması gerektiği vurgulanmaktadır. Belli bir sürenin ardından düdüklü tencerenin düdüğünden ses ve buhar çıkmasından hemen hemen 1 dakika sonra eski tip düdüklü tencerelerin düdükleri manuel müdahale ile indirilmektedir. Çünkü düdüklü tencerelerde ses çıkmaya başlaması ile hava çıkması sürdürmektedir. Bu sebeple 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuçlara zemin yaratmaktadır. Otomatik son dönem düdüklü tencerelerde düdük kendiliğinden durmaktadır.
Düdüklü tencere mutfaktaki bulaşık deterjanları ve temizleyiciler ile temizlenmektedir.