Son yıllarda en çok tercih edilen tava çeşitlerinden biri döküm tavalardır. Döküm tavalar, ısıyı homojen bir şekilde dağıtma özelliğinden dolayı oldukça tercih edilmektedir. Döküm tavaların uzun ömürlü olarak kullanılabilmeleri için temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanıcıların yanıt aradıkları soruların en başında ise “Döküm tava bulaşık makinesine konur mu, kararmış tava nasıl temizlenir?” yer almaktadır. Döküm tavalar, bulaşık makinesine konulmak için uygun değildir. Eğer kaplaması olan döküm tava kullanıyorsanız bulaşık deterjanı veya beyaz sabunla tava temizleme işlemi yapılması tavsiye edilmektedir. Kaplaması olmayan döküm tava için ise sadece su ve sünger ile temizlik yapılması önerilmektedir.
Döküm tava, eriyik demirin tava biçiminde tek parça olarak dökülmesi ile elde edilmektedir. Yapısı gereği ısıyı oldukça uzun bir süre boyunca korumakta ve eşit dağıtmaktadır. Döküm tavalar, diğer teflon veya çelik tavalara oranla ağır ve kalındır. Et mühürlemede olmazsa olmaz olan döküm tavalar, yüksek sıcaklıklara dayanabilen özelliğe sahiptir. Mikrop tutmama özelliği ve dayanıklı yapısı sebebiyle yaygın olarak tercih edilmektedir. Gerçek döküm tavalar, uzun yıllar süresince gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir. Kullanıcılar “Döküm tava paslanır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Döküm tavalarda kaplama yer almadığı için paslanmaya müsaittir. Bu nedenle özenli kullanım gerektirmektedir.
Döküm tava ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Döküm tava nasıl kullanılmalı?” yer almaktadır. Döküm tava satın alındıktan sonra yapılan ilk temizleme işlemine “kaplama” adı verilmektedir. Bu kaplama, tavanın sonraki kullanımlarında kolaylıkla temizlenebilmesini sağlamaktadır. Fırına girebilen döküm tavaların kullanılmadan önce fırının 180 derecede ısıtılması gerekmektedir. 180 derece sıcaklıkta bekletilen döküm tava içerisinde nem kalmamaktadır. Döküm tava kullanılırken yemeklerin mümkün olduğunca metal gereçler ile pişirilmemesi gerekmektedir. Metal kaşık, kepçe ve maşa gibi gereçler tavada çizilmelere yol açabilmektedir.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Döküm tava nasıl kullanılır?” yer almaktadır. Döküm tava ilk kullanımda kaplama işleminin yapılması gerekmektedir. “Döküm tava yağlanır mı?” sorusunun yanıtı ise evet olmaktadır. Döküm tava kullanımından önce tavanın önceden 180 derecede ısıtılan fırında bekletilmesi gerekmektedir. Fırından çıkarılan tava kuru bir ortamda soğumaya bırakılmaktadır. Soğuyan tavanın içi ve dışı bitkisel yağ ile yağlanmaktadır. İşlem sırasında fırın ısısının 250 dereceye ayarlanması önemlidir. 1 saat sonunda ise fırın kapatılmalıdır. Demir döküm tava kullanmadan önce bu işlemlerin yapılması tavsiye edilmektedir. Döküm tavanın yapışmaması için bitkisel yağ kullanılmaktadır.
Döküm tava, mutfaklarda en çok tercih edilen tava çeşitlerinden biridir. Camsı yapıya sahip olması ve paslanmaya karşı tavayı koruması nedeniyle tercih edilen döküm tava, deterjan ile kolaylıkla yıkanabilmektedir. Yüksek sıcaklıklara dayanabilme özelliği nedeniyle sıklıkla kullanılan döküm tava, mikrop tutmaz yapıdadır. Oldukça dayanıklı ve sert bir yapısı vardır. Isıyı tüm yüzeye eşit miktarda yayarak uzun süre muhafaza etmektedir. Böylece pişirilen yiyeceğin lezzetinde, suyunda ve değerinde azalma olmamaktadır.
Kullanıcıların yanıtını merak ettikleri sorular arasında “Döküm tava makinede yıkanır mı?” bulunmaktadır. Döküm tavalar, bulaşık makinesinde yıkamak için uygun değildir. Döküm tavaların mümkünse sıvı sabunla yıkanmaları önerilmektedir. Yıkama işlemi sonrasında ise güzelce durulanmaları gerekmektedir. Döküm tavanın havlu peçete ile silinmesi ise, paslanma riskini ortadan kaldırmaktadır.
Kullanıcılar “Döküm tava çizilir mi?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Tavayı kazıma, telle temizleme gibi hareketlerden uzak durulması gerekmektedir. Tel, metal gibi sert malzemeler ile teması halinde, döküm tavada çizikler oluşabilmektedir. Uzun ömürlü kullanım için tavayı çizebilecek hareketlerin yapılamaması gerekir.
Emaye kaplı döküm tavalar, mutfaklarda sıklıkla kullanılan tava çeşitleri arasında yer almaktadır. Emaye kaplı döküm tavalar, yapıları gereği bulaşık makinesinde yıkanamamaktadır. Ancak tava dibinde güçlü lekelerin oluşması durumunda tavanın içerisine su konularak kaynatma işlemi yapılabilmektedir. Yağ tabakasından temizlenen döküm tava, güvenle kullanılabilmektedir.
Isıyı homojen olarak dağıtması ve mikrop tutmayan özelliği nedeniyle yaygın olarak tercih edilen demir döküm tavalar ile ilgili merak edilen sorular arasında “Demir döküm tava nasıl temizlenir?” bulunmaktadır. Kaplaması olan demir döküm tavaların sıvı sabun ile elde temizlenmesi gerekmektedir. Kaplaması olmayan demir döküm tavalardan deterjandan kaçınmak gerekmektedir. Ancak tavalarda güçlü lekelerin oluşması durumunda bir miktar karbonat ve su tavanın içerisine konularak kaynatılan bilmektedir. Karbonat doğal bir temizleyicidir. Bu nedenle “Dökme demir tava nasıl temizlenir?” sorusuna yanıt arayan kullanıcılar, bu yöntemi uygulayabilirler.
Granit döküm tava temizliği, bulaşık makinesinde yapılabilmektedir. Ancak uzun ömürlü kullanım için granit döküm tavalar elde yıkanabilmektedir. Sıvı sabun ve bulaşık süngerinin yumuşak tarafı ile kolaylıkla temizlenebilmektedir. Tavanın uzun süreli olarak kullanılabilmesi için sert malzemeler ile temas ettirilmemesi gerekmektedir.
Kullanıcılar “Yanmış tava nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Döküm tava temizliğinde sirkeli su kullanılabilir. Sirke ve su karışımı tava içerisine konularak kaynatılmaktadır. Karışım bir süre boyunca tava içerisinde bekletilmektedir. İşlem sonucunda tavaların içerisindeki güçlü lekeler çıkarılabilmektedir. “Kararan tavalar nasıl temizlenir?” sorusuna yanıt arayan kullanıcılar da aynı yöntemi uygulayabilirler.
Sac tava temizleme işlemi diğer tavaların temizliğine göre daha zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle kullanıcılar “Tava lekesi nasıl çıkar?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Tava içerisinde bulunan kirler, bir miktar su ile çıkarılabilmektedir. Tavaya konulan su kaynatılmaktadır. Kaynayan su sayesinde tava lekeleri yumuşamaktadır. Temizlik işlemi öncesinde tavanın soğutulması gerekmektedir. Döküm tavaların temizliğinin ardından ıslak kalmaması için havlu kağıt ile kurulanması önemlidir.
Döküm tava veya tencere takımı fiyatları, malzemeden de etkilense de amaca uygun malzeme seçimi yapmak, hijyen, sağlık ve pratiklik açıdan hanelere uzun vadede maksimum fayda sağlar.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorulardan biri de “Döküm tavada balık kokusu nasıl çıkar?” olmaktadır. Kokunun giderilmesi için döküm tavanın kaba temizliğinin yapılması gerekmektedir. Bu işlem sonrasında birkaç parça limon tavanın içerisine bırakılmakta ve bir bardak su ile kaynatılmaktadır. Birkaç dakika sonra su dökülmektedir. Nemli bir bez ile son temizlik yapılmakta ve koku çıkarılmaktadır.
Dayanıklılığı ve mikrop tutmaması nedeniyle yaygın olarak tercih edilen döküm tavaların temizliğine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Döküm tavada oluşan sarımsak kokusu, kullanıcıları rahatsız edebilmektedir. Bu durumda da en etkili yöntem limondur. Limon suyu ve su karışımı tavanın içerisine eklenerek kaynatılmaktadır. Birkaç dakika sonra tava içerisindeki sarımsak kokusunun çıktığı gözlemlenmektedir.
Et veya sebze soteleme işlemi sonrasında baharatlar, döküm tavanın tabanına yapışabilmektedir. Artıkların temizlenebilmesi için artıkların peçete aracılığı ile alınması gerekmektedir. Ardından ise köpük ve sünger ile temizleme yapılabilir. İşlem sırasında sünger tellerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Süngerin yumuşak yüzeyi sayesinde baharat artıklarından arındırılabilmektedir.
Kalın tabanlı tava olarak da adlandırılan döküm tavalar, en çok kullanılan tava modelleri arasındadır. Döküm tavada dana biftek, antrikot gibi parça etler kolaylıkla pişirilebilmektedir. Et sote ve sebze gibi ürünler yapılabildiği gibi patates kızartmak da mümkündür. Isıyı eşit olarak dağıtması sebebiyle yiyeceklerin besin değerinde ve lezzetinde azalma olmamaktadır. Kullanıcıların yanıt aradığı bir diğer soru ise “Et pişirirken döküm tavaya yağ konur mu?” olmaktadır. Et pişirirken döküm tavaya yağ konulmasına gerek yoktur.