Birçok kişi mutfakta en sık kullanılan gereçlerden biri olan çaydanlık için “çaydanlık nasıl parlatılır?”, “çelik çaydanlık nasıl parlatılır?” sorularını merak etmektedir. Her daim kullanıcılarının elinin altında olan ve çay tüketiminde başrol oynayan çaydanlık için çaydanlık parlatma, çaydanlık temizleme, çaydanlık içi temizleme aramalarına başvurulmaktadır. İster klasik model ister çaydanlıklı kettle için olsun çaydanlık temizliği için çaydanlık parlatıcı sprey veya çelik parlatma tozu iyi sonuçlar ortaya konmaktadır. Ayrıca çaydanlık parlatma aparatı ile çelik çaydanlık parlatma son derece pratik bir şekilde pırıl pırıl olmaktadır. Bütün bunlara ek olarak doğal temizleme malzemeleri ve yöntemleri ile de mutfaklarda sık sık çaydanlık temizliği yapılmaktadır. Çünkü mutfakta en çok göz önünde olan çaydanlığın, parlak görüntüsü memnuniyet yaratmaktadır.
Kahvaltı, gün içi ve akşam yemeği sonrası çay keyfi, misafirlere çay ikram etme ile birlikte çaydanlıklar her daim kullanım halinde olmaktadır. Ocakta yemek pişerken çaydanlık da yanındaysa çaydanlıkların dış yüzeyi yağ damlaları kaplanmaktadır. Bu durumların sonucu olarak kirlenen ve matlaşan çaydanlıklar için “çaydanlık dışı nasıl parlatılır?”, “çaydanlık dışı nasıl parlar?”, “çaydanlık lekesi nasıl çıkar?” ve “çelikteki su lekesi nasıl çıkar?”soruları ile çözüm aranmaktadır.
Parlatma işi için çeşitli temizleyici ürünler bulunmakta ve evdeki ürünlerle de parlatma yapılmaktadır. Temizliklerde sıklıkla başrol oynayan sirke ve karbonat başta olmak üzere limon kabuğu, tuz ve hatta poşet yönteminin de parlatma işini yaptığı öğrenilmektedir. Bütün bunlara ek olarak “yeni alınan çaydanlık nasıl temizlenir?” içinde sirkenin hijyen sağladığına işaret edilmektedir.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan çayın yapımında bazen istenmeyen kazalar oluşmaktadır. Ocakta unutulan, suyu biten çaydanlıklar yanmakta ve kararmaktadır. Bu durumda çaydanlığın eski halini alması için “yanmış çaydanlık nasıl parlatılır?”, “yanmış çaydanlık nasıl parlar?”, “yanan çaydanlık nasıl parlatılır?”, “yanmış çaydanlık nasıl temizlenir?” ve “yanan çaydanlık nasıl temizlenir?” sorularına yanıt aranmaktadır. Çıkan sonuçlardan yanan çaydanlık parlatma için birden çok metodun olduğu fark edilmektedir.
Karbonat ve tuz, tuz ve sirke ve kaya tuzu ve sirke yöntemlerinin “yanmış çelik çaydanlık nasıl temizlenir?” ve “yanık çaydanlık nasıl temizlenir?” sorunlarına çok iyi geldiği belirtilmektedir. Örneğin 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirke karışımının tamamen eridikten sonra çaydanlık dışının bu karışımla temizlenmesi önerilmektedir. “İçi kararmış çaydanlık nasıl temizlenir?” ve “içi yanmış çaydanlık nasıl temizlenir?” için de elma kabuğu, limon tuzu malzemeleri kullanılmaktadır. Elma kabuklarının çaydanlığın içine konulması, su eklenmesi ve 10-15 dakika kaynaması sonucunda çaydanlıkların ilk günkü gibi olduğu ifade edilmektedir. Böylece “yanan demlik nasıl temizlenir?” ve “yanık demlik nasıl temizlenir?” soruları da yanıtlanmaktadır.
Çaydanlıkların demlikleri için de sıkça “demlik nasıl temizlenir?”, “demlik içi nasıl temizlenir?” ve “demlik kireci nasıl temizlenir?” soruları ile karşılaşılmaktadır. Demlik temizleme ve demlik parlatma işlemlerinde de çaydanlık parlatıcıları, aparatları ve evde bulunan malzemelerin yöntemleri söz konusu olmaktadır. Tuz ve sirke, sirke ve karbonat, su ve limon tuzu sayesinde elde edilen karışımlarla çaydanlık demlikleri parlamaktadır. Bunun yanında “demlik süzgeci nasıl temizlenir?” yöntemi ise demlik içindeki süzgeçler için su, tuz, karbonat ve sirke karışımı ile demliğin kaynatılması ile olmaktadır.
Sirke ve tuz ile parlatmayla “çaydanlık nasıl temizlenir?” sorusunda sıkça karşılaşılmaktadır. 1 yemek kaşığı tuz ile bir çay bardağı sirke karışımı çaydanlığa eklenmekte ve 10-15 dakika kaynatılmaktadır.
“Limon tuzu ile çaydanlık temizleme?” ve “limon tuzu ile çaydanlık parlatma?” için ise çaydanlığa limon tuzu 1 yemek kaşığı eklenmekte ve üzerine su ile karıştırılıp, kaynatılmaktadır. Aynı yöntem “emaye çaydanlık nasıl temizlenir?” de söz konusu olmaktadır.
Mutfak kazaları sonucu oluşan “kararan çaydanlık içi nasıl temizlenir?” hakkında da kaya tuzu ve sirke önerilmektedir. Kaynar suyun içinde eritilen 1 yemek kaşığı kaya tuzu karışımına 1 çay bardağı sirke de ilave edilmekte ve bu karışımla çaydanlığın içi, dışı güzelce ovulmakta, durulanmaktadır.
“Sirke ve karbonatla çaydanlık nasıl temizlenir?” de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Sirke ve karbonatla çaydanlık temizleme işleminde 1 çay kaşığı sirke ve 1 tatlı kaşığı karbonat karışımı çaydanlığın içindeki suya eklenmekte, kaynatılmakta ve sonrasında bol su ile durulanmaktadır. “Bakır demlik içi nasıl temizlenir?” yönteminde de karbonat ve sirke tavsiye edilmektedir.
Özellikle çelik çaydanlıkta hem demliği hem altının parlatılmasının limon kabukları ile etkili olduğu vurgulanmaktadır. Limon kabuğunun dış tarafı ile çaydanlığın çelik yüzeyi güzelce ovalanmakta, biraz bekledikten sonra durulanmakta ve leke kalmaması adına da temiz bir bezle suyu alınmaktadır.
Pastacılık sektöründe kullanılan bir malzeme olan krem tartar ile çelik yüzeylerin etkili bir şekilde parlatıldığı bilinmektedir. Bir krem tartar kase içinde su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilmekte, karışım sünger ile çaydanlığın dış yüzeyine uygulanmakta ve ardından su ile arındırılmaktadır.
Elma kabuğu veya patates desteğiyle çaydanlık parlatmak için; suyun içine elma kabukları ya da patates atılmakta, parlatılmak istenen çaydanlığa bu karışım aktarılmakta, ocakta 10 dakika kaynatılmakta ve ılık su ile durulanmaktadır.
Çelik parlatıcıları vasıtası ile çaydanlık alt ve demlik dış yüzeyleri istenilen parlaklığı yakalanmaktadır. İnternet üzerinden e-ticaret sitelerinde yer alan çelik parlatıcı spreyine, köpüğüne, balmumuna, kremine, sıvı ürünlerine ya da çelik parlatma aparatına, süngerine, keçesine ve bezine ulaşılmaktadır. Uzmanların tavsiyesi bu ürünlerin sadece dış yüzeylere uygulanması ve sonrasında da bol su ile durulanması yönünde olmaktadır.
Poşet ile çaydanlık parlatma işleminde poşet, yardımcı malzeme olarak yer almaktadır. Çeliğin parlamasına olanak sunan bir ürünün sürülmesi ve poşet ile ovulması parlamasını sağlamaktadır. Bu ürünlerin başında diş macunu veya mutfak temizliğinde kullanılan krem formundaki temizleyiciler yer almaktadır.
Kullanıcılar çaydanlık bakımında ilk dikkat edilmesi gerekilen hususun kirletmemek ve özenli kullanmak olduğunu vurgulamaktadır. Çaydanlığın içinde kullanılan suların içme suyu olması, yemek yapılırken çaydanlıkların ocakta olmaması önerilmektedir. Bunlar yanında çaydanlıkların düzenli olarak her gün dış yüzeyinin bulaşık temizleyicileri ile yıkanması ve periyodik olarak içlerinin doğal malzemelerle yapılan karışımlar yardımı ile temiz tutulması eklenmektedir. Her gün kullanılan çaydanlıklardaki “çaydanlıktaki su lekeleri nasıl çıkar?” için ise sirke kullanımı ve durulanma sonrasında temiz bezle kurulanması söylenmektedir.
“Çaydanlık içi kireç nasıl temizlenir?” için tepeleme 1 yemek kaşığı limon tuzu ve çaydanlığın ağzına kadar su doldurulmakta, karışım 10 dakika kaynatılmaktadır. Böylece çaydanlık kireç sorunu çözülmekte, “çaydanlıktaki kireç nasıl çıkar limon tuzu?” ve “emaye çaydanlık kireci nasıl temizlenir?” soruları da cevap bulmaktadır.